Příběh vzniku poslechové místnosti 2: stavební práce

Druhý krok ke vzniku vysněné poslechové místnosti máme za sebou.

Poslechová místnost

zprostředkuje dokonalou relaxaci, přenese pocity a emoce z autora hudebního díla přímo k Vám. Poslechová místnost je oáza klidu duše a harmonie vnímání bezprostředních detailů ukrytých v hudbě. 

… a teď zase zpět do práce …

Ideální poměr stran

Z hlediska modálních frekvencí nevyhovující prostor 5,5 x 5,6 x 2,6 m vybouráním příčky a výstavbou nové zdi rozšiřujeme na ideálních 5,45 x 8,7 x 2,6 m.

Objekt je tvořen železobetonovým skeletem, strop z železobetonových panelů, betonová podlaha – ideál. Stavební materiály náchylné k vibracím, jako jsou například sádrokarton nebo sklo se na určitých frekvencích rozvibrují a z pohledu akustiky se chovají stejně, jako nežádoucí mechanický rezonátor. Našim cílem je čistý, zvukově co nejdokonalejší prostor, proto zazdíváme výklenky mezi nosnými pilíři a okna. Větrání bude zajišťovat automatická rekuperační jednotka.

 

Vlastní elektroinstalace

Z hlavního rozvaděče objektu budujeme přívod do vlastního podružného rozvaděče měděným vodičem 5×4. Jako jistící prvky samostatných okruhů volíme pojistky. Do vlastního rozvaděče máme přivedeny všechny tři fáze, takže si v budoucnu budeme moci vybrat nejméně znečistěnou fázi pro napájení audio systémů a na jinou fázi napojit zařízení s vyšší elektromagnetickou emisivitou jako jsou například napájecí zdroje světelných LED okruhů. 

Zemnění

Abychom zjistili rezistivitu půdy za budovou, zatloukáme dvě zemnící tyče jako sondu do hloubky 1 m 9 metrů od sebe. Elektrický odpor mezi nimi je 75 Ω, což vychází na špičkovou rezistivitu půdy 8,3 Ωm. Sondu dále pro ověření správnosti zatloukáme do hloubky 1,5 m, měříme 52 Ω, které nám potvrzují výše uvedenou rezistivitu jílovité půdy. Za budovou si tedy můžeme dovolit dva oddělené zemnící body, pro každou audio sestavu jeden vlastní. Podle výpočtu bychom měli dosáhnout vynikajícího zemního odporu pod jeden ohm pouze s jedenácti zemnícími tyčemi. 

Stavební práce končí

A když něco končí, tak zase něco jiného začíná… Hurá na vnitřní omítky, nivelaci podlahy, pokládku koberce uvnitř, zátěžového lina na chodbě.

 

Akustika

Paralelně s hrubou stavbou tvoříme akustické prvky dovnitř poslechového prostoru. O tom ale až zase v dalším článku.

Zajímá vás pokračování, nebo rovnou výsledek naší práce? Navštivte naše referenční poslechové studio a vnímejte radost z hudby naplno.

Přihlaste se

Odběr novinek

Dáme vám vědět o naší účasti na výstavách, o nových recenzích a produktech, o nových místech, kde si můžete reprosoustavy poslechnout, nebo o nových příspěvcích na našem blogu. Nebudeme vám posílat spam.